søndag 30. november 2014

Hugh vs Ellen

https://www.youtube.com/watch?v=5CrY8ZzbV3k


I denne videoen ser vi samtalen mellom Hugh Laurie som er kjent som Dr. House og Ellen DeGeneres som er en er en amerikansk standupkomiker, prisvinnende talkshow-vert.
I videoen ser vi at det er mye humør, og de snakker ikke som seriøse folk, men de snakker tull bare. Den måten liker publikum, fordi de ler og ha det gøy. I videoen prøver de å finne ut om hvor mye de kan om forskjellige slanger og hva de kan mene. Det er morsomt å se på dem, når de snakker og finner ut forskjell mellom Amerikansk og britisk språk. De gjetter fordi de tror kanskje de kan svare på det, og når det kom ord "Chin wang", Ellen sier at det var Hugh sin feil, fordi han uttalte det ikke på riktig måte.
Hugh virker som uforståelig, fordi han aner ikke hva de forskjellige slang kan bety, og hans ansiktsuttrykk er morsom da, når han prøver å gjette, finne på noe men det funker ikke helt.  Når de sier uttrykk, så stemmen deres er høyere og sier mer nøyaktig for den andre skal forstå, og sier det flere ganger. De viser ut at de er ikke helt sikker selv på hvordan de skal uttale den.

Borat

Kulturelle hendelsen som utløste min interesse er filmen kalt Borat;Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. I begynnelsen vil jeg gjerne fortelle hvorfor jeg tror denne filmen er som en del av kulturen, selv om det er en komedie, som mange anser grov og uverdig av oppmerksomhet. Nå er kultur generelt et produkt av mennesker, både materielle og immaterielle: den åndelige og symbolske. Oftest forstått som hele den åndelige og materielle arv av samfunnet. Dermed er kultur ikke bare evnen til passende oppførsel eller kunst , som folk flest tror på, så nå hver film, uavhengig av dens innhold kan defineres som en kulturell begivenhet.

Nå vil jeg gjerne oppsummere handlingen i filmen. Hovedperson Borat reiser fra Kasakhstan til USA, for å forhåndsvise hvordan amerikanerne bygget en stor og mektig land. Han forlater sin familie i landet og reiser der sammen med sin venn. Deretter ved innsjekking og begynner å oppfylle sin misjon. Møte med ulike mennesker og snakker om sosiale og politiske saker. Også lærer han om toll av landet, oppførsel, lokale vitser og meninger fra beboere om bl.a. likestilling mellom kvinner og menn, og mennesker med nedsatt funksjonsevne. På sin vei til USA blir han kjent med mange mennesker med hvem han ønsker å være venner. Når i hotellen ser han på TV-episode  kalt ''Baywatch'' blir han forelsket i Pamela Anderson og bestemmer seg for å ta en reise etter henne. Han bruker alle sine pengene til å kjøpe en bil, og etter mange eventyr, endelig møter han sin elskede. Når han møter henne og tilbyr henne ekteskap, blir han avvist. Skuffet Borat drar tilbake til Kasakhstan og fører et liv som det førte til før han avreise til USA.

Denne filmen er en morsom komedie som viser uvanlige skikker og kultur i Kasakhstan. Men i motsetning til kamper, noe som gir oss alle en rekke universelle sannheter i livet. Amerikanerne, med hvem hun møter Borat de utfordrer og avvise det. De er ikke i stand til å forstå at noen kan være forskjellige fra dem. Hver av oss bør forstå at i verden er det forskjellige mennesker med forskjellige skikker. Bare fordi noen er annerledes, betyr det ikke at det verre enn oss. Vi bør være tolerant for alle. En annen sannhet i denne filmen er at hver enkelt av oss bør være seg selv og ikke endre seg. Alle vokste opp i en annen kultur, og bør ikke endre sine vaner, skikker og enda mindre skikker av hele landet  bare under press fra dagens mote. Borat kommer til en slik forespørsel og returnerer til sitt hjemland det samme som det gikk. Nylig vært avslutningen av filmen er at det er ikke alt gull som glitrer. Selv om USA var mange flotte villaer, biler og vakre kvinner så for Borat gjør ikke noen forskjell. Etter han møtet Pamela så kom med den konklusjon at, er det imidlertid ikke så stor som han trodde og verdsette hva han hadde i Kasakhstan. Konklusjonen han nådd er at det er bra overalt, men hjemme er best.

fredag 26. september 2014

Ein idiot på tur

Hovedpersonen i den filmen er Karl Pilkington. Han er veldig negativt mot India, og etnosentrisk fordi han synes at London er den beste sted. Han tenker at Indisk kultur og måte de lever på er dårlig, for eksempel de har ikke sånn toalett som han ble vant til å bruke, han liker å sitte med avisen i hender og lese mens han bruker den. I India i det mest steder finner vi at folket der har toalett med hull i gulvet og de må stå når de bruker den, de har ikke dopapir heller , men for dem det er mer komfortabel.  India er ikke rikt land, men de har stor respekt for andre mennesker og mest for gjester.

Når han er i gatene i løpet av festivalen blir han kastet med forskjellige farger. Han var overraskende, fordi han har ikke opplevd det før. Det var noe nytt for han med han sammenlignet den feiringen med paintball. Han er fordomsfull mot stedet hvor han må sove.  Men etter natta hvor han fikk et bra sted til å overnatte går han til festivalen og da han blir med dynamisk kulturforståelse. Han prøver å forstå mer kulturen og ikke tenke over hvilken er best.  Han begynte å være mer positivt gjennom turen i India.

En dag møter han en mann som er fra Amerika, i begynnelsen forstår han ikke hva han sier, men etterhvert blir det bedre kommunikasjon mellom dem. Sammen med Amerikaner og en gammel Pappa fra India lærer han mer om religion i India og spirituelle.

Til slutt drar Pilkington til Taj Mahal, stedet som var den viktigste i hele turen. Etter tiden ble han mer åpent for kulturen i India og prøvde mer forstå den.  Han er veldig imponert over Taj Mahal, han synes det stedet er veldig pent og interessant. Det ser ut sånn at Pilkington var mest gledde til det stedet.

søndag 14. september 2014

Forskjellen mellom kulturbegrepet


Det beskrivende kulturbegrepetHandler om å beskrive ulike menneskelige aktiviteter eller livsformer. Poenget er at man ikke skal felle en ”dom” over kulturelle aktiviteter, men beskrive mest mulig  fordomsfritt.

Det dynamiske kulturbegrepetHandler ikke om å putte mennesker inn i  ”bokser”, eller at kultur er en uforanderlig enhet som vi kan forklare menneske ut ifra. Det er at kultur er noe et mennesker gjør i samspill men andre mennesker.
Det normative kulturbegrepetInnebærer at man mener det finnes en ”fellesmålestokk” for kultur, for hva som er stygt og pent, bra og dårlig. For at det skal være mulig og skille mellom ukultur og finkultur, må man ha oppfattelse av at det finner en ”fellesmålestokk” for hva som er verdifullt og ikke. 

søndag 31. august 2014

Typisk norsk

Hva er typisk norsk? Det er godt spørsmål. Jeg er ikke norsk, så det er vanskelig å vite hva er norsk kulturen eller tradisjoner.
Folk sier at norske ble født med ski på beina, er det sant? Ihvertfall så kjenner jeg ikke så mange norske som går på ski.

Den største tradisjonen er sikkert 17.mai, hvor folk lager sånt toget og går gjennom by med bunad og norske flagget og til slutt går russetoget.

Å dra på påskefjellet er også en norsk kultur som ingen andre enn norske skal skjønne hva menes med den.